Patrimoni natural

El projecte es desenvolupa a una zona situada en plena Serra de Tramuntana, declarada Paratge Natural el 2007 i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2011. Aquestes distincions són senyal de la particularitat i importància de les espècies, comunitats i hàbitats que hi trobam en ella.

Entorn de 400 espècies vegetals formen el catàleg florístic de la zona. El 18% són endemismes, entre els quals destaquen el pa porcí Cyclamen balearicum, l’aritja baleàrica Smilax aspera balearica i el llampúdol bord Rhamnus ludovici-salvatoris. Respecte a hàbitats, el pinar de pi blanc Pinus halepensis va donant pas a l’alzinar de Quercus ilex a mesura que s’ascendeix. En les parts més altes trobem els ambients de garriga més rocosos, on predominen arbustos baixos adaptats a la sequera i la manca de sòl (per exemple: l’aritja baleàrica i l’eixorba-rates blanc Teucrium marum).

Referent a la fauna, es pot destacar la presència del caragol de serp Iberellus balearicus (endèmic de la Serra de Tramuntana) i el calàpet Bufotes balearicus (endemisme tirrènic). Així mateix, són presents a la zona aus emblemàtiques com el voltor negre Aegypius monachus (que possiblement va nidificar al passat) o la milana Milvus milvus. Entre els mamífers trobam el mart Martes martes, la geneta Genetta genetta, la rata cellarda Eliomys quercinus i el mostel Mustela nivalis; a més de les diferents espècies de ratapinyades. D’altra banda, és molt habitual veure cabres orades Capra aegagrus caminant pel magre sotabosc o pels penya-segats, en continuada recerca de brots tendres.

© Associació Muntanya del Voltor. 2016.